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 The following communication, dated 3 October 2003, has been received from the Permanent 
Mission of the United States. 

_______________ 
 
 
Regarding China's Responses to the WTO Checklist (G/VAL/N/2/CHN/1) 
 
 With regard to the Checklist, we note that China's answer to Question 1(a)(ii) does not appear 
to be responsive to the question.  The question is whether China considers a transaction involving 
related parties (as defined in the CVA) to be prima facie grounds for determining that the price has 
been influenced by the relationship, not whether China applies the Article 15 CVA definition for 
related parties.  We would appreciate clarification of this matter. 
 
 China's responses to Questions 9 and 10 refer to various Chinese Laws and Regulations that 
purportedly contain some provisions relating to the CVA.  China noted that the “Regulations on 
Import and Export Tariff of the People's Republic of China” are in the process of revision and shall be 
published upon the date of its approval.  When will these Customs Law and Regulations be available 
for Members to review? 
 
Regarding China's Notification of its Implementing Law (G/VAL/N/1/CHN/1) 

 
 In the Decree, transaction value is defined as “the price actually paid or payable for the goods 
by the buyer adjusted in accordance with Articles 4 and 5 (i.e., the Article 8 CVA adjustments).”  This 
differs from the definition of transaction in the WTO Agreement:  "the price actually paid or payable 
for the goods when sold for export to the country of importation, adjusted in accordance with the 
provisions of Article 8."  We ask China to address this important discrepancy immediately. 

 
 The definition of “price actually paid or payable” in Decree No. 95 differs from the definition 
in the WTO Agreement.  Article 41 of China’s Decree No. 95 states that “Price actually paid or 
payable" means the total payment, as a condition for the sale of the imported goods from the seller, 
directly or indirectly made, or to be made, by the buyer to or for the benefit of the seller to the third 
party.”  The phrase “price actually paid or payable” is defined in the Note to Article 1, in the WTO 
CVA as “the total payment made or to be made by the buyer to or for the benefit of the seller for the 
imported goods.”  The “price actually paid or payable” concept is one of the cornerstones of 
transaction value.  We ask China to incorporate the WTO CVA definition into all relevant laws and 
regulations. 
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Regarding Related Parties - Circumstances of Sale Test 
 
 The Decree lacks the language of Article 1.2 and the corresponding Interpretative Notes of 
the CVA.  There is no reference to the Circumstances of Sale Test and how it is to be applied. 
Article 6 of the Decree simply states that where the seller and the buyer are related within the 
meaning of Article 42, the transaction value shall be accepted whenever the customs administration 
considers that the relationship did not influence the price.  Are provisions for the Circumstances of 
Sale Test addressed elsewhere in Chinese legislation or regulations? 

 
 The Decree does not appear to fully implement Articles 2 and 3 of the WTO CVA.  Article 2 
of the CVA provides that if the customs value of the imported goods cannot be determined under the 
provisions of Article 1, the customs value shall be “the transaction value of identical goods sold for 
export to the same country of importation and exported at or about the same time as the goods being 
valued.”  Article 3 of the CVA provides that “if the customs value of the imported goods cannot be 
determined under the provisions of Article 1 and 2, the customs value shall be the transaction value of 
similar goods sold for export to the same country of importation and exported at or about the same 
time as the goods being valued.”  In contrast, Article 8 of the Decree states that in applying the 
transaction value method of identical or similar goods,  “customs value shall be based on the 
transaction value of identical or similar goods imported at or about the same time as the goods being 
valued.”  We request that China address these discrepancies. 

 
 In addition, the scope of identical goods and similar goods covered in the Decree differs from 
the CVA.  Whereas Articles 15 CVA states that goods shall not be regarded as “identical goods” or 
“similar goods” unless they were produced in the same country as the goods being valued, Article 41 
of the Decree defines “identical goods” and “similar goods” as goods with specified characteristics 
that are produced in the same country or region.  We ask that the reference to “region” should be 
deleted.  
 
 The Decree does not appear to implement Article 5.1(a)(1) and the applicable Interpretative 
Notes of the CVA.  Article 5.1(a)(I) CVA provides for deducting “either commissions usually paid or 
the additions usually made for profit and general expenses in connection with sales in such country of 
imported goods of the same class or kind.”  In contrast, Article 9 of the Decree provides for the 
“deduction of profit, general expenses and commissions usually paid.”  We ask that China address this 
discrepancy. 

 
 The Interpretative Notes to Article 5 CVA specify that the deduction for profit and general 
expenses should be taken as a whole and should be determined on the basis of information supplied 
by the importer unless the importer's figures are inconsistent with those obtained in sales in the 
country of importation of the imported goods of the same class or kind. The Decree contains no such 
provision.  Therefore, we request that China make sure this provision is added to its legislation and 
regulations.   
 
 Article 10 of the Decree provides that an element of the computed value is “an amount for 
profit and general expenses equal to that usually reflected in sales of goods of the same class or kind 
as the imported goods being valued.”  However, the Chinese law is lacking a provision set forth in the 
Interpretative Note to Article 6 of the WTO CVA - that the amount for profit and general expenses is 
to be taken as a whole and determined on the basis of information supplied by or on behalf of the 
producer unless the producer's figures are inconsistent with those “usually reflected in sales of the 
goods of the same class or kind.”  Please provide additional information on this matter. 
 
 There is nothing in the Decree about currency conversion.  Although China indicates in its 
WTO Checklist response that the Peoples' Bank of China publishes the official rate of exchange, there 
is no indication whether the currency conversion is the rate in effect at the time of exportation or the 
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time of importation as specified in Article 9 CVA.  Please provide additional information on this 
matter.  
 
 Article 39 of the Decree indicates that the importer or exporter who dissents from the decision 
of the customs administration on the customs valuation may apply for appeal in accordance with the 
relevant provisions of the Customs Law of the People's Republic of China and the Regulations on 
Import and Export Tariff of the People's Republic of China.  We have not seen either the referenced 
Law or the Regulations.  Therefore, we cannot determine whether China has fully implemented the 
provisions of Article 11 and the applicable interpretative notes.  We ask China to make the Customs 
Law and the Regulations available for Members to review as soon as possible. 
 
 Article 37 of the Decree provides that where [the] customs administration decides that the 
determination of customs value needs to be postponed, the importer (or exporter) may, after 
submitting a guarantee according to the relevant regulations, request the goods be released from 
customs custody.  Without reviewing the relevant regulations, we cannot determine whether they meet 
the requirements of Article 13 CVA.  We ask China to make the Law and the Regulations available 
for Members to review as soon as possible. 
 
 In addition, we request that China provide information on “sufficient guarantees.”  Article 66 
states that "In case where the importer or exporter asks the Customs to release the goods before the 
determination of goods classification of Customs Valuation, or presentation of effective declaration 
documents or completion of other Customs formalities, the Customs shall release the goods against 
the securities provided by the importer or exporter which is compatible with his legal obligation 
according to the law.” There is no indication of what these legal obligations are or how the requisite 
security amount is determined.  China is requested to provide more information, including the 
applicable laws and regulations, on the scope of these exceptions. 
 
 Pursuant to Article 14 CVA, the Interpretative Notes form an integral part of the Agreement.  
Although in its responses to the Checklist of Issues, China states that the Interpretative Notes of the 
Agreement were in included in Chapters 2 & 8 of the Decree, these chapters include only a few of the 
Interpretative Notes.  For example, most of the interpretative notes pertaining to Articles 1, 5, 6, 7 and 
8 are absent.  We ask China to ensure that the Interpretative Notes are incorporated into its laws and 
regulations.   
 
 The Decree does not include the provisions of Article 15.2(c) regarding the scope of identical 
and similar goods.  We ask that China address this discrepancy. 
 
 The Decree does not include Article 15.3, regarding the definition of goods of the same class 
or kind.  We ask that China address this discrepancy. 
 
 We request a clarification of Article 19 of the Decree.  To what does this Article apply?  
Please provide an explanation of the formula. 
 
Regarding China’s Submission on “ Information Required under Annex 1A” (G/VAL/W/125) 
 
 In Doc. G/VAL/W/125 reference is made to the “Regulations on Import and Export Tariff of 
the People's Republic of China” and the “Rules of General Administration of the People's Republic of 
China Regarding Determination on Customs Value of Imported and Exported Goods.”  We request 
that China make these regulations available to WTO members for review. 
 
 In its accession agreement, China committed to apply the provisions of the WTO Decision on 
the Treatment of Interest Charges in the Customs Value of Imported Goods no later than 



G/VAL/W/127 
Page 4 
 
 

 

11 December 2003.  In G/VAL/W/125, China states that it will implement this commitment in a 
timely manner.  Please describe the legal steps that China plans to take to implement this commitment.  

 
 In its accession agreement, China committed to apply implement the provisions of the 
Decision on the Valuation of Carrier Media Bearing Software for Data Processing Equipment no later 
than 11 December 2003.  In G/VAL/W/125, China states that it will implement this commitment in a 
timely manner.  Please describe the legal steps that China plans to take to implement this commitment. 

__________ 
 
 

 
 

 


